A mértékletesség


Tulajdonképpen a jóga “10 parancsolatában”, vagyis a jamak (tiltások) és nijamák (előírások) között is szerepel a tapasz, vagyis a egyszerűség, mértékletesség (fizikai testé, beszédés és kommunikációé, tudaté), fegyelmezettség elve. Nyilván nagyon sok vonatkozás van ennek az élet minden területén, én legutóbb a fiziaki testtel és az étkezéssel kapcsolatban gondolkoztam el azon, hogy mennyire is fontos (lenne) a mértékletesség megtanulása mindenki számára.

Nemrég részt vettem, egy háromnapos elvonuléson, ahol egy napig böjtöltünk, illetve részt veszek egy ájurvédikus tanfolyamon, ahol egy kéthetes tisztítókúrát csináltam végig. Mindkettőnél megtapsztaltam, hogy a testemnek mennyivel kevesebb ételre van szüksége, mint amennyit a hétköznapokban fogyasztok, illetve régen fogyasztottam. Nemhogy elég a kevesebb, sőt, sokkal jobban is érzem magam tőle. Arra persze próbálok odafigyelni, hogy amit megeszek, az jó minőségű, magas tápértékű étel legyen, ne csak üres kalórák. Odafigyelek, hogy lehetőleg legalább négyszer-ötször egyek egy nap többször keveset, ne kevesebb alkalommal sokat. A étrendem összetételével már régóta jóban vagyok, szeretem a sok sok zöldséget, és nem vagok különösebben édesszájú. De régen inkább ettem kétszer egy nap, de akkor jó sokat, és sokáig vallottam, hogy nekem ez így jó. Az utóbbi pár évben kezdem megtanulni, hogy tudok egyszerre keveset is enni, és tapasztalom, hogy ez mennyivel jobb. Mostanra vált ez egy belső késztetéssé, nem egy külsődleges dolog, aminek meg akarok felelni. A böjt és a tisztítókúra óta, még tudatosabb vagyok a saját táplálkozásommal kapcsolatban, és van, hogy azon kapom magam, hogy nem is az éhség miatt eszem, hanem “érzelmi alapon”. Általában fáradt vagy stresszes vagyok – nálam ez a két dolog szokott mostanában jelen lenni. Ilyenkor általában megengedem magamanak, hogy egyek még, de amint ráébredtem az indítékra, általában már sokkal jobban esik valami más mód, amivel azokat oldhatom.

Tulajdonképpen a fogyókúra iparág jó része arra épül, hogy olyan táplálékokat állítsanak elő, amit mértéktelenül lehet fogyasztani, és nem hízunk meg tőle. Ilyenek a mesterséges édesítőszerekkel készült élelmiszerek, a szénhidrátcsökkentett termékek és még sorolhatnám. De még egyes monodiéták is ide tartoznak, amik azt vallják, hogy csak egyféle ételt ehetsz, de abból jó sokat. Nyilván, ezeknek a cégeknek abban van az üzlet, hogy ezeket a termékeket árusítják, és nekik nem lenne jó, ha hirtelen minden ember mértékkel fogyasztana magas tápértékű ételeket. De a mi testünknek és lelkünkek mennyivel jobb ez!

Te mennyire vagy tudatos az étkezéseddel kapcsolatban? Mennyire vagy mértéktató? Könnyű mértket tartanod, vagy nehezedre esik? Stressz-evő vagy? Próbáltál már böjtölni vagy tisztítókúrát végezni? (Ezeket nem elsősorban fogyási céllal ajánlom, hanem önismereti szempontból.) Hajrá, táplálkozz minél tudatosabban!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.