A selymes haj titka


mallia-240x180” – Mitől ilyen szép selymes a hajad?” ” – Hát a lenmagnyáktól!” ” – Miiitőőől???” Kb ez a párbeszéd hangzott el a múltkor a jógastúdió öltözőjében, amikor bementem jógázni (még az óra előtt…az óra után már inkább csapzott szoktam lenni 🙂 ). Szóval, tényleg. A lenmagnyáktól.

Ez a bejegyzés elsősorban azoknak szól, akik szeretnek a konyhából szépítkezni. Nálunk ez  családi vonás, anyukám például szinte csak olyan dolgokat ken magára, amit meg is lehet enni. Az az elmélete ugyanis, hogy amit nem lehet megenni, az valamilyen szinten mérgező, tehát az a bőrének is mérgező lehet. Nyilván ez így egy az egyben nem igaz, de azért van benne valami.

14096918752178Szóval tegyél két csapott evőkanál lenmagot egy lábosba, engedj rá 1,5-2 dl vizet, és főzd pár percig, amíg a víz el nem kezd sűrűsödni. Majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni, közben néha keverd meg, majd szűrd le. A szűrőben maradt lenmagokat elteheted a hűtőbe, jó lesz honap reggel a müzlidbe. A zselés (nyákos) folyadékot pedig kend a hajadra! Tényleg! Oszlasd el a tövektől a végekig! Hagyd rajta legalább 30-40 percig, majd mosd meg a hajad. És tádámm! Szép fényes lett, és jó a tapintása is, igaz? (A maradék nyák hűtőben 2-3 napig eláll.)

A lenmag egyébként regneteg olyan összetevőt tartalmaz, ami a hajunkat egészségessé és széppé teszi, illetve elősegíti a növekedését. Az, hogy azonnal selymes lesz, a pektin nevű heteropoliszacharidnak köszönhető. Ez az a nyálkás izé ami magas hőfokon kioldódik a magból és mivel a pektin csak magas hőmérsékleten oldódik vízben, szobahőmérsékleten begélesedik. Ez adja a konzisztenciáját a “zselének”. Szóval ettől lesz olyan selymes a hajunk. Arról, hogy mi mindenre jó a lenmag, ha megesszük belikelek inkább egy cikket.

Természetesen emellett jó, ha pár havonta vágatunk pár cm-t a hajunkból, és vitamnindúsan táplálkozunk, ez csak egy plusz kis praktika a szép hajhoz.

Jó hajpakolást mindenkinek! 😉

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.