Gátizom erősítő torna alapgyakorlatok 1


intim-torna-alapgyakorlatokAkkor most közkívánatra leírok néhány gátizom erősítő torna alapgyakorlat ot. Igyekszem olyan általános gyakorlatokat leírni, ami szinte mindenkinek hasznára válik, aki egészséges, és semmiféle komplikáációja nincs a terhességgel, illetve nem volt a szüléssel. Ha bármi problámád van, kérd ki orvosod véleményét, hogy végezheted-e a gyakorlatkat. Igazából “nem szívesen” írok itt gyakorlatokat, mert a blog keretei nem teszik lehetővé a részletes leírást, de annak reményében teszem, hogy ha érzitek a gyakorlatok hatékonyságát, alaposabban is utánanéztek, elmentek gátozom erősítő jógaórára, vagy intom tornára. Néhány gyakorlat, amit én szoktam végezni.

  • LAZÍTÁS – Gátizom tehermentesítés

A gyakorlat nagyon hasznos hosszas “gátigénybevétel” ülés, állás, cipelés után, aranyér esetén is, illetve a gátizom erősítő torna gyakorlatok között, és után. A gyakorlat hatására a szív felé gyorsabban áramlik a vér, a lassú keringés felgyorsul, a szövetek tápanyagellátása fokozódik, vénák falán enyhül a nyomás. A gyakorlat közben a teherementesítjük a gátizmokat.

Hanyatt fekve, talpra húzott lábbal emeld a csípődet a levegőbe, és maradj így egyenletes légzéssel néhány másodpercig (a sarkat nem feltétlen kell megemenlni).

  • Bemelegítés

Feküdj a hátadra és húzd a lábad talpra (ez lesz az összes felsorolt gyakorlathoz az alaphelyzet). Terpeszd a térded a csípőd kénylems nyitottságáig, majd zárd vissza. Végezd 8-10 szer folyamatosan.

Ugyanebben az alaphelyzetben aktiváld a gátizmodat, emeld befelé, felfelé lazán, majd engedd el. Végezd 8-10 szer. (A gátizom aktiválásáról egy külön bejegyzésben írtam.)

  • Emel-enged

Emeld meg a gátizmodat most már jóval erősebben, mint a bemelegítésnél, majd engedd el. Végezd 8-10 szer.

  • Emel-enged 2 ütemre

Végezd az előző gyakorlatot két ütemre. Tehát emelés két ütemre, először “félig”, majd teljesen, és az elengedés igy ugyanígy, két ütemre történjen. Végezd 8-10 szer.

Elsőre ennyi elég is lesz! Végezd lazításó gyakorlatot!

Ha már kezdesz belejönni a gátizom erősítő torna alapgyakorlatok ba, akkor hozzávehetsz majd egyet-egyet a haladó gyakorlatok közül is.

Az gátizom erősítő tornában a rendszerességen van a hangsúly. Találj ki egy napszakot, amikor végzed, például felkelés után, lefekvés előtt az ágyban, és végezd minden nep. Ne csak egy hétig! 🙂 A gátizomról általánosságban egy külön blogbejegyzésben írok, ha bizonytalan vagy, hogy kell a gátizmot aktiválni, mindenképp olvasd el!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Egy kis gondolat “Gátizom erősítő torna alapgyakorlatok