Kismama földüdvözlet – jóga pocakosan és szülés után


kismamajoga-foldudvozlet-jogamamihuSokan kérdezik, hogy hogyan jógáztam a várandósságom alatt. A saját történetem, hogy én az első három hónapban nem csináltam szinte semmit, mivel Lola előtt volt egy vetélésem, ezt lejhet kicsit “túlparáztam”, de én emiatt nem merek mást tanácsolni nyugodt lelkiismerettel. Viszont a harmadik hónaptól a kilencedik hónap végéig, végig mozogtam, és jógáztam is. A nyolcadik hónap végéig végeztem az agni jóga módosított verzióját, amit a kismama agni című bejegyzésben részletesen leírtam. A nyolcadik hónap elejétől kezdtem el járni “klasszikus” kismamajóga órára Gáborjáni Rékához. Az egyik kedvenc gyakorlatom a kismama földüdvözlet volt, amit Réka dolgozott ki a Swami Maheshwarananda hagyomány KATU PRANAM nevű gyakorlatsorából kiindulva. Ezt a gykorlatot szinte az utólsó napig végeztem, majd Réka javaslatára a szülés után is ezzel a gyakorlattal kezdtem a jógához való visszatérést.

Tehát ezt a gyakorlatot nagyon érdemes megtanulni, mert végezhetjük pocakosan – én a videón egy héttel vagyok a szülés előtt -, és szülés után is pár héttel is (természetesen ha nincs semmi komplikáció, és az orvosunk is jóvá hagyja). Ha szülés után végezzük, akkor kifejezetten koncentráljunk a bandhákra (izmozárakra), főleg az alsó kettőre, a múla és az uddijána bandhákra. Ha hüvelyi úton szültünk, akkor nagy szükségünk van a hüvely és az egész gátozomzat regeneráslására, amire nagyon jó ez a gyakorlat. Szinte ne is koncentráljunk semmi másra a gyakolrat közben, csak a légzésünkre, és hogy tartsuk a gátizmot. Ha ez már jól megy, akkor mehetünk tovább az intenívebb mozgás felé, javaslatom szerint minimum három hónappal a szülés után.

kismamajoga-foldudvozlet-aszanak-jogamamihu
Makhult Gabi illusztrációja

De most lássuk, hogy milyen ászanákból áll ez a kis gyakorlatsor:

  1. Virászana, kezek imádkozótrtásban – kiindulóhelyzet
  2. Virászana, kezek imádkozótrtásban, majd karokat nyújtjuk /Belégzés/
  3. Szupta-kurmászana (Félteknős póz) /Kilégzés/
  4. (Négykézláb állás, enyhe homorítás) /Belégzés/
  5. (Négykézláb állás, enyhe domborítás) /Kilégzés/
  6. (Négykézláb állás, enyhe homorítás) /Belégzés/
  7. Adhómuka Svánászana (Lefele néző kutya) /Kilégzés/
  8. Squat (Terpeszeben guggolás, kezek imádkozótartásban) /Belégzés/
  9. Uttánászna (Előrehajlítás) /Kilégzés/
  10. Urdva-hasztászana (állás, karok magastartásban) /Belégzés/

Majd visszafelé csináljuk végig az ászanákat 10.-től az 1.-ig, hogy visszaérkezzünk a kiinduló helyzetbe. Ez egy kör. Végezzünk 3-5 ismétlést, amennyi jólesik!

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.