Várandós napló – harmadik hó. Mi okozza a terhességi hányingert?


varandos-naplo-negyedik-ho-masodik-trimeszter-jogamamihuNem sok változás történt az előző hónaphoz képest főleg a terhességi hányinger terén, talán annyi, hogy a fáradtság kezd múlni, és az alvásigényem is kezd ezáltal némileg csökkenni.

A táplálkozásom sajnos még mindig “katasztrófális”, szinte semmi egészségeset nem kívánok, csak a gyors szénhidrátokat… tészta, kenyér, sajt, fagyi… A terhességi hányinger még mindig gyötör, és hasonlóan brutális formában, ahogy az előző bejegyzésemben is írtam… ahogy ürül a gyomrom, öklendezni kezdek… Ezt tuti fiú lesz, mondom sokszor félig meddig viccesen… Egy lány nem csinál ilyet az anyjával, hogy ha éhes, tüntet… és tényelg, valóban fiú lett 😀

De mi is okozza a terheségi hányinger t? A terhességi hányinger egyes elméletek szerint amiatt van, mert az anya állítólag nem kívánja azt, ami káros a magzat számára. Egy másik elmélet szerint inkább a hormonrendszer változásával magyarázzák a hányingert, ugyanis az első harmadban a hCg és az ösztrogén hormonok szintjei emelkednek. A terhességi hányinger t okozhatja még egy viszonylag logikus dolog, a vércukorszint hirtelen esése is. Tehát, ha a kismama éhes, a szervezet az üres gyomorra ilyenkor a megszokott korgás helyett azonnal vészcsengővel -hányingerrel – reagál. Ezért van az, hogy sokaknál a rosszullét inkább reggelente fordul elő.

Nekem az utóbbi két magyarázat a hihetőbb, ugynis a környezetemben a legtöbb kismama arról számol be, hogy egészségtelenebbnél egészségtelenebb ételeket kívánnak meg ebben az időszakban. Nem hinném, hogy bárkinek is szüksége lenne például a mekis sült krumplira, virslire, vagy fagyira. Egy felborult hormonrendszer viszont “bármire” képes, és ezek az ételek viszonylag könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, valószínüleg azért kívánjuk meg őket, mivel az esetleg felborult vércukorszintet is gyorsan helyreállítják. (Ez persze csak a nagy átlag, biztos vannak olyan szerencsések, akik pont az egészségesebb ételeket kívánják meg.)

Próbáltam azért a körülményekhez képest egészségesen étkezni, mert már elkezdtem érezni, hogy a kilók is rohamosan szöknek felfele, miközben a magzat még csak pár gramm lehet, tehát ez inkább még rám rakódott sajnos. Szerencsére a várandósság végére mindez szinte a visszájára fordult, a következő bejegyzésemiben fogom leírni, hogy pontosan hogyan 🙂

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.