Várandós napló ötödik hó – Cardio edzés várandósan


varandos-naplo-hatodik-ho-masodik-trimeszter-cardio-jogamamihuMár alig vártam, hogy vége legyen a hányingernek, és végre egy kicsit aktívabb kimamamaéletet éljek, de végre ez a pillanat is eljött.  Meg is vettem az akciós nyári három havi bérletet egy közeli fitness terembe. Mivel a jógát, főleg a meleget abszolút nem kívántam, és a nyári kánikulában való kintlétet sem, azt gondotlam  hogy egy légkondícionált teremben pont jó lesz egy kis cardio átmozgatásképp néhány popsi és comb gyakorlattal kiegészítve.

Egy hete élveztem tehát újra a mozgás örömeit, amikor váratlan fordulat állt be, a várandósságomat veszélyeztetett terhességnek nyilvánította az orvosom. Szerencsére csak a “gyengén” veszélyeztetett kategóriába tartoztam, ugyanis a méhlepényem egy kicsit rálógott a méhszájra. Mit is jelent ez? A méhlepény a méhfalon bárhol tapadhat. Ideális esetben ez a méh hátsó fala. Rosszabb esetben elöl, és még rosszabb, ha lent, a méhszájhoz közel, vagy esetleg a méhszájon tapad a lepény. Ez azon túl, hogy a szülési komplikációkat növelheti, akár a hüvelyi úton való szülést teljesen lehetetlenné téve, a várandósság alatt is okozhat problémákat, idő előtti leválás, vérzés, stb. Súlyosabb esetekben szigorú ágynyugalmat ír elő az orvos.

Szerencsére fekvésre nem lettem ítélve, és a doktornő megnyugtatott, hogy valószínű, ahogy nő a méh, ez feljebb fog menni. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy közepesen felfújt lufinak a szájához rajzolnánk egy pöttyöt, majd még tovább fújjuk a lufit. A pötty távolodik a lufi szájától. De megerőltetnem magam, és emelnem innentől kezdve nem szabad. Mondjuk egy 2,5 éves gyerek mellett ez elég nehezen kivitelezhető. Szerencsére a gyaloglásról sem lettem letilva, így tehát a cardio edzés várandósan még belefért 🙂

De hogyan is néz ki egy kíméletes cardio edzés várandósan ? 20-30-40 perc, ahogy jól esik, sétálva, “hegymenetben” sífutó vagy taposógépen (a bicikit nem javaslom, mert az jobban terheli az amúgy is igénybe vett gátizomzatot) az alábbi fontos dolgokat betartva:

  • PULZUSKONTROLL – Nagyon fontos, hogy várandósan szigorúan pulzuskontroll mellett lehet csak edzeni, mivel ha átlépünk a saját anaerob (magas pulzus melletti oxigénhiányos állapot) mozgástartományba, a magzat oxigénkárosodást szenvedhet. A biztosnságos az, ha a saját zsírégető tartományunkban maradunk, 220 – életkor * 65%, de erről mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal!! Akér a szabadban végzünk gyorsgyaloglást, akár fitness gépen, ezt tartsuk be!!
  • RÁZKÓDÁSMENTES MOZGÁS – A méhünk egy várandósság során több tízszeresére tágul. Tízszeresére nőtt mellekkel sem jutna eszedbe melltartó nélkül futni. Bent a méhedet ugyanolyan típusú szövetek tartják, mint a melledet. Rugalmatlanok. A melled is meg tud ereszkedni, a méhed bent ugyanúgy…ne terheld feleslegesen! Futás helyett gyalogolj, sífutógépezz, vagy lépcsőző/taposógépezz. Szinte mindenre van altarnatíva!
  • FOLYADÉKPÓTLÁS – Ilyenkor még fontosabb, mint baba nélkül. Ezt nem is ragozom tovább.
  • ODAFIGYELÉS a LEGAPRÓBB JELEKRE is – Figyelj oda a tested és a magzatod legapróbb jelzéseire is (pl. ha kemlnyedik a hasad), és ha úgy érzed, inkább hagyd abba, esetleg, ha indokoltnak tűnik, konzultálj az orvosoddal. Nem ér annyit egy edzés sem, hogy bármit is kockáztass.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.